HSP

Zie of hoor jij details die anderen niet waarnemen? Zeggen anderen wel eens dat jij je de dingen niet zo moet aantrekken? Voel jij je overweldigd als er veel mensen om je heen zijn? Blokkeer je als je dingen ‘moet’? Heb je last van harde geluiden of geuren?

Als je jezelf herkent in deze voorbeelden ben je misschien wel hoogsensitief. Iemand die bovengemiddeld gevoelig is wordt hooggevoelig, hoogsensitief of HSP (hoog sensitief persoon) genoemd. Hooggevoeligheid heeft veel te maken met verscherpte zintuigen en de manier waarop je binnenkomende prikkels verwerkt. Wat goed is om te realiseren is dat HSP geen ziekte is, maar een eigenschap. Je HEBT geen HSP je BENT het!

Hoogsensitiviteit kan een sterke invloed hebben op je persoonlijke ontwikkeling, je werk, je persoonlijke leven en je relaties. Juist in onze hectische, westerse maatschappij wordt deze eigenschap niet altijd gewaardeerd. Je kunt leren om je bewust te worden van je hoogsensitiviteit, deze te accepteren en er goed mee om te gaan. Dan ontdek je dat het juist een kwaliteit is waar je blij mee kunt zijn! Tijdens individuele coaching of een workshop in een kleine groep zal vanuit een praktische en nuchtere benadering o.a. aandacht worden gegeven aan het gaan accepteren van en het omgaan met deze eigenschap, het leren stellen van grenzen, de juiste balans vinden tussen activiteit en rust en hoe je vanuit die acceptatie en balans gebruik kunt maken van deze mooie kwaliteit. Hierbij coach ik vanuit mijn ervaring als HSP, maar ook vanuit mijn professionele achtergrond als coach en psycholoog.

Wil je graag starten met de ontdekkingstocht naar jezelf? Neem gerust contact op om de mogelijkheden te bespreken!

Herken jij anderen in dit verhaal en wil je meer informatie over hoe je kunt omgaan met een hoogsensitief persoon bv. als partner of werkgever? Neem ook dan gerust contact op!